Sollicitatieproces strategy consultancy

 

Solliciteren in strategy consulting is spannend. Daarom is het van belang om goed te weten wat je kan verwachten tijdens het sollicitatieproces en je hierop voor te bereiden

Het sollicitatieproces van strategy consulting behoort tot de moeilijkste sollicitatietrajecten. Met name de grote kantoren zoals Bain, McKinsey, BCG en Roland Berger stellen hoge eisen aan potentiële kandidaten. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is en met een goede voorbereiding worden je kansen aanzienlijk vergroot.

Het eerste contact wordt vaak gelegd door het versturen van een aanmeldformulier of door middel van een business course. Tijdens een (vaak) meerdaagse course leren recruiters jou kennen en krijgen ze een indruk van jouw capaciteiten. Het is daarom aan te raden om jezelf aan te melden voor dergelijke events. Dit is niet alleen nuttig omdat recruiters jouw sterke kanten kunnen zien maar ook om voor jezelf een goed beeld te krijgen van de verschillende kantoren.

Cv en motivatiebrief

Nadat je hebt besloten om voor een kantoor te solliciteren zal je de benodigde stukken (cv, motivatiebrief en cijferlijsten) moeten versturen. Een recruiter bekijkt deze aandachtig en bepaalt of jij in eerste instantie het juiste profiel hebt voor het kantoor. Is dit antwoord bevestigend, dan zal je worden uitgenodigd voor een eerste gespreksronde.

De eerste gespreksronde

De gespreksrondes verlopen bij ieder kantoor anders maar hebben vaak eenzelfde insteek. Meestal bestaat deze fase uit twee rondes van meerdere gesprekken. Het eerste gesprek zal voornamelijk een kennismaking zijn met een recruiter. Hierbij probeert de recruiter er achter te komen of jij de juiste fit bent met het kantoor en wat jouw drijfveer is om in strategy consulting te werken. Daarna volgen inhoudelijke gesprekken. Bijna altijd zal dit een case interview zijn waarin het bedrijf kijkt of je in staat bent complexe problemen op een gestructureerde manier op te lossen.

Gesprek met de partners

Zodra je de eerste gespreksrondes goed bent doorlopen wordt je voorgesteld aan de partners van kantoor. Zij zullen een laatste ronde gesprekken voeren om het oordeel van de recruiter te bevestigen. Soms wordt ook hier een case aan je voorgelegd. De partners zullen beoordelen of zij jou in het team willen en eveneens of je onder druk kan presteren. Deze gesprekken zijn vaak inhoudelijk en lastig.

Ben je ook deze ronde doorgekomen, dan volgt er een aanbod. Gefeliciteerd!

Mocht je verdere vragen hebben neem dan gerust contact op. Consultancy Mentor kan je (gratis) ondersteunen bij het sollicitatieproces met tips en persoonlijke tips en advies.

Volg ook onze LinkedIn en Facebook

Gratis aanmelden?

Wij helpen studenten geheel gratis. Aanmelden kan binnen 30 seconden.

Aanmelden
Events & Vacatures

Eden McCallum | Working Student (Amsterdam)

Are you looking for a part-time job with a lot of flexibility at a top-tier…
Events & Vacatures

Eden McCallum – Female Mentorship Programme (FEMME)

Are you a student looking to grow both personally and professionally? Do you want to…
Interview

Interview Noah van Roekel – Eden McCallum

Eden McCallum Kantoorlocatie: Amsterdam Aantal consultants: +/- 30 analisten in Nederland, 2500+ independents wereldwijd Aantal…