Assessments bij top strategy consultancy kantoren


Sommige kantoren vragen je om een assessment te maken voordat je op gesprek mag komen. Meestal ontvang je een uitnodiging nadat jouw cv en motivatiebrief zijn beoordeeld. Je krijgt dan een week de tijd om het assessment te starten. De assessments zijn online en kunnen dus vanuit huis gemaakt worden. In bijna alle gevallen zit er een tijdslimiet aan en is het niet mogelijk om het assessment tussentijds te pauzeren en het later te hervatten. Daarnaast krijg je maar één poging om het assessment te halen. Het is dus belangrijk dat je je goed voorbereidt.

Het doel van de assessments is om te kijken of je geschikt bent voor de functie waar je naar solliciteert. Voor strategy consultants worden cognitieve aspecten zoals probleemoplossend vermogen en numeriek redeneren beoordeeld. Daarnaast bevatten sommige assessments een persoonlijkheidstest om jouw fit met het kantoor te beoordelen. Aan de hand van een aantal stellingen wordt dan een score bepaald voor bepaalde persoonlijkheidskenmerken en sociale vaardigheden, zoals communicatie en leiderschap.

Dit artikel zal dieper ingaan op McKinsey’s assessment en tips geven om je voor te bereiden.

 

McKinsey Problem Solving Game


De McKinsey Problem Solving Game is een 70 minuten durend spel bestaande uit twee secties, ontworpen door Imbellus. Het test vaardigheden zoals kritisch denken, besluitvorming, metacognitie, systeemdenken en situationeel bewustzijn. Hierbij wordt je niet alleen beoordeeld op de uitkomst van het assessment, maar ook op het proces. Voorafgaand aan ieder onderdeel wordt er uitleg gegeven over het doel van het spel en de besturing. Ook wordt er een tijdsverdeling geadviseerd over de twee secties. De kandidaat kan echter zelf bepalen of hij/zij deze tijdsverdeling aanhoudt. Gedurende de uitleg staat je tijd op pauze.

Er zijn in totaal vijf mini-games waarvan jij er twee moet maken. Het overgrote deel van de kandidaten speelt echter dezelfde twee games: ecosystem creation (ecosysteem creatie) en plant defense (plantenverdediging). Daarom zal dit artikel zich op deze twee games richten.

 

Ecosystem Building


Voor dit onderdeel moet je een ecosysteem bouwen. Je moet kiezen welke 8 van de 40 soorten dieren en planten je samen wilt laten leven en in welk gebied, met als doel dat er zo veel mogelijk soorten overleven. Hiervoor krijg je erg veel informatie te zien. Elke soort heeft een minimum aantal calorieën nodig om te overleven, maar eet alleen bepaalde prooien. Per soort wordt ook aangegeven hoeveel calorieën zij opleveren (productie) en wat hun natuurlijke vijanden zijn. De soorten zijn ingedeeld in producenten en consumenten. Een producent heeft een caloriebehoefte van 0 en heeft dus ook geen prooi. Dit zijn planten en koralen die kunnen blijven leven dankzij zonlicht. Producenten dienen als prooi voor de consumenten, die wel een caloriebehoefte hebben. Beide categorieën produceren calorieën.

Er zijn een aantal regels opgesteld voor de volgorde waarin de soorten mogen eten. De soort die de meeste calorieën produceert, mag als eerste eten. Van de beschikbare prooien voor deze soort, zal de prooi met de meeste geproduceerde calorieën als eerste gegeten worden. Er worden niet meer calorieën gegeten dan het aantal benodigde calorieën van de soort die als eerste mag eten. Dit aantal wordt afgetrokken van het aantal geproduceerde calorieën van de prooi. Als het aantal geproduceerde calorieën van de prooi nul is, dan sterft de prooi uit. Als het aantal benodigde calorieën van de etende soort nog niet is bereikt, dan zal deze soort nog een prooi eten, totdat de caloriebehoefte is vervuld. Daarna mag de soort met de op een na hoogste calorieproductie eten. Deze stappen herhalen zich totdat alle soorten hebben gegeten. Een soort overleeft alleen als alle caloriebehoeftes vervuld zijn en er nog een deel van de geproduceerde calorieën over is.

Zodra je alle soorten hebt uitgekozen, moet je een geschikt terrein voor ze zoeken. Het spel vindt ofwel plaats in de bergen, ofwel in het rif. Afhankelijk van de locatie zijn er zeven of acht natuurlijke factoren die kunnen verschillen, zoals temperatuur en wind. Het is dus van belang dat je soorten kiest die allemaal dezelfde behoeften hebben qua terrein, anders zullen er soorten uitsterven. Gelukkig kunnen de soorten op basis van hun behoeften worden opgedeeld in 3 gelijke groepen. Nu is het aan jou om uit te zoeken welke soorten dezelfde behoeftes hebben en dus samen kunnen leven.

Dit deel van het assessment is relatief voorspelbaar. Het is daarom beter om hier minder dan de helft van je tijd aan te besteden, zodat je meer tijd over hebt voor het laatste onderdeel.

 

Plant Defense


Het onderdeel Plant Defense lijkt op het spel ‘Plants vs. Zombies’, wat je als kind vast wel eens hebt gespeeld. Het is de bedoeling dat je de planten die in het midden van een grasveld staan zo lang mogelijk beschermt tegen ongedierte. Je kunt natuurlijke obstakels in het grasveld plaatsen om het ongedierte tegen te houden. Er vinden drie rondes plaats met een planning fase en een ‘fast-forward’ fase. Gedurende de planning fase kun je vijf natuurlijke obstakels in het grasveld plaatsen. Deze bestaan uit verdedigers die het ongedierte kunnen verslaan, en terreinen die het ongedierte kunnen vertragen. Elke keer als je aan de beurt bent, wordt er één obstakel geplaatst. Daarna is het ongedierte aan de beurt om zich richting de planten te verplaatsen. Een gele lijn voorspelt het pad dat het ongedierte zal nemen. Vervolgens heb je de mogelijkheid om je aan je plan vast te houden, of om het aan te passen. Alleen de obstakels die nog niet in het grasveld staan kunnen worden aangepast. Daarna is het ongedierte weer aan de beurt, enzovoorts.

Na 15 rondes is het niet meer mogelijk om nieuwe obstakels te plaatsen. Dit is de fast-forward fase. Het ongedierte blijft zich richting de planten bewegen totdat ze verslagen worden door de obstakels die zijn neergezet, of ze de planten bereiken en vernietigen. Het doel is om je planten zo lang mogelijk te laten overleven.

Deze test zou moeilijker zijn om voor te bereiden dan McKinsey’s vorige assessment, de Problem Solving Test. Toch zijn er veel tips en tactieken te vinden: 

https://www.mckinsey.com/careers/mckinsey-digital-assessment 

https://www.youtube.com/watch?v=oYrAoUyrFKg 

 

Vanuit Consultancy Mentor zijn wij er om je (gratis) te helpen. Zo kunnen wij je adviseren over de verschillende kantoren en mogelijkheden binnen consultancy. Ook ondersteunen we bij een introductie en het sollicitatieproces.

Interesse? Meld je dan aan en samen bekijken we de mogelijkheden.

Volg ook onze LinkedIn en Facebook

Gratis aanmelden?

Wij helpen studenten geheel gratis. Aanmelden kan binnen 30 seconden.

Aanmelden
Events & Vacatures

Eden McCallum | Working Student (Amsterdam)

Are you looking for a part-time job with a lot of flexibility at a top-tier…
Events & Vacatures

Eden McCallum – Female Mentorship Programme (FEMME)

Are you a student looking to grow both personally and professionally? Do you want to…
Interview

Interview Noah van Roekel – Eden McCallum

Eden McCallum Kantoorlocatie: Amsterdam Aantal consultants: +/- 30 analisten in Nederland, 2500+ independents wereldwijd Aantal…