Cases oefenen: Waar begin je?

Een case interview is onderdeel van je sollicitatie bij strategy consultancy kantoren. Net als de andere onderdelen is het belangrijk dat je dit goed voorbereidt. Het wordt aangeraden om cases te oefenen met verschillende mensen aangezien verschillende mensen net even op andere dingen letten en je dus alleen maar meer kan leren. Ben jij op zoek naar een buddy om cases mee te oefenen? Word dan lid van onze LinkedIn groep.

Voordat je aan een case begint

Wanneer je samen een case gaat oefenen is het goed om van tevoren met elkaar te bespreken wat voor jou verbeterpunten zijn en kun je vragen of de ander extra wil letten of dit punt goed gaat. Ook is het goed om te bespreken wat voor soort case je graag wil doen, bijvoorbeeld een case over een bepaalde sector of een case die erg quantitatief/qualitatief is. 

Daarnaast is het belangrijk dat je als interviewer de case goed begrijpt zodat je de interviewee de goede richting op kunt sturen als hij/zij ver van het antwoord afwijkt zonder dat je te veel voorzegt. Het is daarom handig om een case aan iemand te geven die je zelf al een keer hebt gemaakt als interviewee. Als je nog geen of weinig cases hebt geoefend, neem dan even 5 of 10 minuten de tijd om de case goed door te nemen. 

Het verloop van de case

Als de interviewee er klaar voor is schetst de interviewer de situatie, tegelijkertijd maakt de interviewee aantekeningen. Hierna is het moment voor de interviewee om vragen te stellen ter verduidelijking. Denk aan vragen als: Wat is het product? Aan wie wordt het verkocht? In welke landen is het bedrijf actief? Heeft het bedrijf een specifiek doel (bv. bepaalde omzet die behaald moet worden)? Hierbij is het belangrijk om een goed overzicht te krijgen van het bedrijf en het vraagstuk. Specifieke vragen naar data zijn nog niet interessant op dit moment en kun je later stellen.

Op dit moment kan de interviewee al een hypothese vormen en delen met de interviewer. Vervolgens maakt de interviewee een opzet van hoe hij/zij de case wil aanpakken. Je mag hier een klein minuutje voor nemen maar communiceer dit met de interviewer (bv. “Oke, ik denk dat ik alle informatie heb, ik neem even een momentje om een structuur uit te zetten en dan bespreken we die zo samen.”). De interviewee legt zijn/haar structuur uit en geeft aan waar hij/zij als eerst naar wil kijken. De interviewer zal vragen stellen/bijsturen wanneer dit nodig is. 

In veel cases zit een klein reken gedeelte en een brainstorm. Voor het reken stuk is het belangrijk dat je de interviewer meeneemt in hoe je de berekening wil aanpakken zodat hij/zij wellicht nog iets kan toevoegen indien je iets vergeet. Besef dat bij een digitaal interview de interviewer jouw berekeningen niet kan zien en je deze hardop moet doorlopen. Als je vervolgens je antwoord hebt, is het goed om een sanity check te doen, is dit een reëel getal? Zo ja, dan kun je door, zo nee, dan heb je waarschijnlijk ergens een foutje gemaakt. 

Ook is een korte brainstorm vaak onderdeel van een case. Denk aan vragen als: Hoe kan het bedrijf zijn winst vergroten? Of op welke manieren kan het bedrijf efficiënter werken? Je kan hiervoor een momentje nemen om de mogelijkheden op te schrijven. Als je vervolgens je ideeën met de interviewer deelt, zorg dan dat je een gestructureerd verhaal hebt. Bijvoorbeeld door verschillende ideeën te scharen onder een bepaalde categorie. “Om de winst te vergroten kan bedrijf X kijken naar 2 dingen. Ten eerste kan het bedrijf de omzet vergroten door … . Daarnaast kunnen ze proberen de kosten te verlagen, dit kan door … .” 

Aan het einde van de case geeft de interviewee een aanbeveling aan het bedrijf. Hier kun je weer een momentje voor nemen, maar soms vraagt de interviewer om direct een conclusie te geven. Het is handig om tijdens het maken van de case al aantekeningen te maken die helpen bij de conclusie van je verhaal. Je kan je conclusie als volgt structureren:

De klant heeft ons gevraagd om X te onderzoeken. 

Ik raad bedrijf X aan om … te doen.

Daarvoor heb ik twee (drie) redenen. (Noem redenen)

Maar er zijn ook risico’s. (Noem risico’s)

We zouden graag nog verder onderzoek doen naar de risico’s maar voor nu is het een goed idee om … te doen.

Na de case

Als je klaar bent met de case is het goed om samen de case nog een keer door te nemen. De interviewer kan dan zijn/haar feedback geven. Daarna wissel je de rollen om en maakt de ander de volgende case.

Tips

  • Houd in je achterhoofd dat de meeste cases 25-30 minuten duren. Dit betekent dat je zo snel mogelijk naar het antwoord moet toewerken en niet alles kunt onderzoeken. 
  • Communicatie met de interviewer is key! Leg goed uit aan de interviewer waar je over nadenkt en of als je iets onduidelijk vindt. 
  • Elke sector heeft andere kenmerken. Het is fijn om van ongeveer elke sector een case te hebben geoefend zodat je een idee hebt van de stakeholders/klanten per sector. 
  • Oefen ook een keer een case in het Engels, misschien spreekt een van je interviewers geen Nederlands. 
  • Schrijf als interviewer tijdens de case de dingen op die goed gaan en de dingen waar de interviewee nog aan kan werken. Let hierbij ook op non-verbale communicatie.

Gratis aanmelden?

Wij helpen studenten geheel gratis. Aanmelden kan binnen 30 seconden.

Aanmelden
Events & Vacatures

Eden McCallum | Working Student (Amsterdam)

Are you looking for a part-time job with a lot of flexibility at a top-tier…
Events & Vacatures

Eden McCallum – Female Mentorship Programme (FEMME)

Are you a student looking to grow both personally and professionally? Do you want to…
Interview

Interview Noah van Roekel – Eden McCallum

Eden McCallum Kantoorlocatie: Amsterdam Aantal consultants: +/- 30 analisten in Nederland, 2500+ independents wereldwijd Aantal…