Een interview met Julia Bloemberg

Julia is in september tot en met november Associate Consultant Intern bij Bain & Company (Bain) geweest. Zij neemt ons graag mee in het verloop van haar studietijd, haar keuze voor strategy consultancy, haar sollicitatieproces en de ervaring bij Bain. Ten slotte geeft Julia nog een aantal handige tips voor elke student die geïnteresseerd is in strategy consultancy.

Hoe heb je afgelopen paar maanden bij Bain ervaren?

De tijd tot nu toe is leuk en enorm leerzaam geweest. Je begint natuurlijk van begin af aan maar je wordt goed meegenomen en geholpen. Ik heb zelf niet een typische ‘business-achtergrond’ maar ook op dat gebied – of bijvoorbeeld met PowerPoint of Excel – word je heel goed geholpen waar nodig en kan je vragen wat je wilt. Ik ervaar de sfeer bij Bain helemaal niet als hiërarchisch, iedereen is juist heel open en behulpzaam.. Je leert kortom heel veel en doet ook nog eens heel veel leuke dingen! Ik ben dan ook tot nu toe erg enthousiast.

 

Je hebt in Leiden Bio-Farmaceutische Wetenschappen gestudeerd. Hoe ben je vanuit daar bij strategy consultancy gekomen? Hoe wist jij dat jij als strategy consultant aan de slag wilde?

Na mijn bachelor had ik een tussenjaar en hoorde ik via via over De Kleine Consultant (DKC). Ik had daar in eerst instantie nog nooit over gehoord maar na daar iets meer over te lezen, sprak het mij erg aan. Ik heb dat jaar DKC gedaan en dit beviel heel goed. DKC heeft bij mij de interesse aangewakkerd voor strategy consulting. Hoewel projecten van DKC inhoudelijk natuurlijk kunnen verschillen van de projecten van de grote kantoren – DKC is non-profit en daardoor meer maatschappelijk gericht –, gaf DKC mij wel het gevoel dat dit bij mij past. Na DKC ben ik ook meer naar evenementen en business courses gegaan om ook kennis te maken met de verschillende strategy consultancy kantoren. In mijn master was er daarbij ook ruimte om een stage te kunnen doen en zodoende heb ik gesolliciteerd bij Bain. Tijdens mijn stage is mijn gevoel, dat strategy consulting erg bij me past, alleen maar bevestigd!

 

Wat heb jij geleerd van het gehele sollicitatieproces of de aanloop naar het krijgen van de offer en is iets wat jij de huidig solliciterende studenten graag wil meegeven?

Naar mijn ervaring is het sollicitatieproces meer gericht op het weergeven van hoe jij als sollicitant een bepaalde case aanpakt en hoe jij als collega zou zijn. Je moet de cases dan ook zien als een puzzel die jij oplost samen met de interviewer, waarbij het meer gaat om de gedachtegang dan om het toepassen van een standaard-framework. Het maakt dan ook niet uit als je een keer een nulletje te veel of te weinig hebt. Het overbrengen van jouw gedachtegang is het belangrijkst. Het is daarbij van belang dat je het leuk vindt om aan een case te werken en dat er voor beide kanten ook een persoonlijke klik is. Het is niet zo dat jij je in het interview moet bewijzen om de baan te krijgen, het werkt twee kanten op. Daarbij wil ik graag de tip geven om wat betreft de case door te vragen totdat de situatie voor jou volledig duidelijk is en jij de informatie hebt die nodig is om de case op te lossen. Het stellen van de juiste vragen wordt juist ook als positief ervaren. Wat betreft het aantal cases kwam er bij mij een punt waarop ik niet meer bang/gestrest was voor welke vraag ik zou krijgen, maar dat ik het gevoel had dat ik met elke case in ieder geval wel aan de slag kon. Ik vond het toen ook veel leuker om de cases te doen, en ik denk dat dat een goed moment is om het interviewproces in te gaan!  Voor de een komt dit punt misschien na twintig cases, voor de ander wellicht het dubbele. Staar je in ieder geval niet blind op een hoeveelheid maar probeer van elke case wat te leren totdat je gevoel van genoeg vertrouwen hebt.

 

Op welk moment in jouw sollicitatieproces kwam je Consultancy Mentor tegen? En wat heeft Consultancy Mentor voor jou kunnen betekenen?

Ik kwam Consultancy Mentor via DKC tegen. Dit was voor mij ook de periode dat ik mij aan het oriënteren was. Hoewel ik DKC heel erg leuk vond, wist ik niet of ik de stap wilde én kon maken naar de partner-kantoren van DKC. Ook de verschillen tussen de kantoren op allerlei vlakken waren mij niet helemaal duidelijk. Ik heb daardoor het persoonlijk rapport van Consultancy Mentor aangevraagd, welke mij antwoorden gaf op die vragen. Het gaf mij een goed beeld van mijn persoonlijk situatie in het consultancy landschap en ook de mogelijkheden vanuit dit punt. Ik heb naast een offer van Bain tevens een offer van een ander kantoor gekregen en had daarbij via Consultancy Mentor de mogelijkheid om met Matthijs de verschillen en overeenkomsten tussen beide kantoren te doorspreken. Daarnaast heb ik nog met veel plezier een leerzame Crack The Case sessie van Consultancy Mentor bijgewoond.

 

Hoe heb jij uiteindelijke de keuze gemaakt tussen de verschillende kantoren? Was dat een gevoelskwestie of meer een fundamenteel verschil?

Ik vond het een lastige keuze doordat ik beide kantoren erg leuk vond. Uiteindelijk heb ik inderdaad de knoop doorgehakt op basis van mijn gevoel. Tevens verliep het gehele sollicitatieproces bij Bain heel natuurlijk; iedereen die ik sprak was oprecht geïnteresseerd en ik kreeg het gevoel dat ik het ook leuk zou vinden om met hen samen te werken. Ook de internationale diversiteit aan collega’s en projecten sprak mij in grote mate aan. Ik denk dat dit een goede manier is om de keuze te maken en ben dan ook erg blij met de keuze die ik heb gemaakt.

 

Wat bevalt je tot nu toe aan je werk en wat minder? Kan je een aantal voorbeelden geven?

Wat mij heel erg bevalt is de sfeer en de manier waarop mensen hier met elkaar omgaan. Ik heb mij bijvoorbeeld geen moment ‘de intern’ gevoeld. Natuurlijk zijn er verschillende verhoudingen binnen een projectteam, maar daarbuiten is de sfeer heel relaxed en kan je met iedereen een grapje maken. Ook bevalt het mij goed om met data – in bijvoorbeeld Excel of PowerPoint – te werken, dat is op zijn eigen manier ook een weer een soort puzzel. Wat soms wel pittig was zijn toch de uren.

Zelf moet ik vanuit Leiden met de trein heen en weer naar Amsterdam, dus dat maakt soms een week extra lang. Maar zo lang ik hier plezier in blijf houden en het ook bespreekbaar is indien dit niet het geval zou zijn, is het goed vol te houden. Ten slotte haal ik meer plezier uit op kantoor werken dan veel thuis werken, dus dat reizen is ook een bewuste keus geweest..

 

Wat zijn, volgens jou, goede manieren om jezelf zogezegd in de kijker te spelen bij strategy consultant kantoren?

Ik zou het voor studenten niet zozeer zien als jezelf in de kijker spelen omdat je dan te veel gefocust kan zijn op jezelf willen laten zien. Wat ik kan aanraden is om met veel verschillende mensen van verschillende kantoren te praten. Dit kan bij evenementen, business courses of gewoon tijdens een koffietje. Je kan het dan meer zien als een manier om voor jezelf te kijken of het kantoor bij jou past en het iets is wat jij graag wilt dan dat het een ‘bewijsmoment’ is. Ik kan aanraden om mee te doen aan een business course of een ander evenement om zo kijkje in de keuken te krijgen, veel verschillende mensen te spreken en te zien wat bij jou past. En daarnaast is het gewoon een hele leuke ervaring!

 

Zijn er nog andere wijze raden of tips and tricks die jij graag zou willen doorgeven aan jou jongere studerende zelf of studenten die geïnteresseerd zijn in strategy consulting?

Mij heeft zoiets als DKC erg geholpen, anders was ik denk ik niet met strategy consulting in aanraking gekomen. Bekijk daarnaast of consultancy iets is waar je enthousiast van wordt en met welke mensen het klikt zodat je het echt naar je zin hebt op je werk. Je besteed er immers veel tijd aan, dus dat is niet onbelangrijk. Je hoeft ook niet meteen te beslissen of strategy consulting iets is wat je op een termijn van tien jaar wilt doen, maar kijk eerst naar de komende paar jaar. Het werk is heel divers maar het vraagt uiteraard ook wat van je flexibiliteit, dus evalueer dit steeds opnieuw gaandeweg. Als laatste is mijn stage bij Bain, naast dat het één van de leukste dingen is die ik in mijn studietijd heb gedaan, ook een hele goede laatste test geweest om te kijken of consultancy/Bain echt wat voor me is. Als je dus twijfelt tussen consultancy/andere banen/verschillende kantoren is een stage dus zeker aan te raden!

Gratis aanmelden?

Wij helpen studenten geheel gratis. Aanmelden kan binnen 30 seconden.

Aanmelden
Events & Vacatures

Eden McCallum | Working Student (Amsterdam)

Are you looking for a part-time job with a lot of flexibility at a top-tier…
Events & Vacatures

Eden McCallum – Female Mentorship Programme (FEMME)

Are you a student looking to grow both personally and professionally? Do you want to…
Interview

Interview Noah van Roekel – Eden McCallum

Eden McCallum Kantoorlocatie: Amsterdam Aantal consultants: +/- 30 analisten in Nederland, 2500+ independents wereldwijd Aantal…