Hallo, bedankt dat je ons een kijkje binnen jullie kantoor wilt geven. Hoe lang werk je hier al en aan wat voor projecten heb je tot nu toe gewerkt?

Ik werk sinds maart 2021 voor Gupta. Op het moment van schrijven werk ik dus iets meer dan 1 jaar. In deze tijd heb ik aan vijf projecten gewerkt:

(1) een business case voor een ziekenhuis, om invulling te geven aan nieuwbouwplannen voor de OK en medische beeldvorming, (2) een model voor vraag en aanbod van ouderenzorgwoningen in een provincie en verkennen van oplossingsrichtingen met samenwerkende ouderenzorginstellingen, (3) de integratie van duurzaamheid in de inkoopstrategie van een grote zorgverzekeraar, (4) een strategietraject voor een topklinisch ziekenhuis, en (5) de boostercampagne van een grote GGD.

Waarom heb je destijds voor dit kantoor gekozen?

Vanuit mijn studie Strategic Management ben ik in aanraking gekomen met strategieconsulting. Dit trok mij aan vanwege de afwisseling in projecten en de intellectuele uitdaging. Gupta trok mij aan omdat ik graag wilde werken aan een “publieke zaak”. Daarnaast trokken de mensen me. Tijdens het kennismakings- en sollicitatieproces kwam ik alleen maar vriendelijke, intelligente, en betrokken mensen tegen. Ik zag mezelf hier wel rondlopen. 

Wat bevalt je het meest en waar moest je erg aan wennen in het werk?

De afwisseling in projecten en het samenwerken met collega’s in relatief kleine teams (2-4 collega’s) bevallen me goed. Ik heb geen zorgachtergrond, maar ik ben er inmiddels achter dat er een hoop verschillende partijen actief zijn in het Nederlandse zorgstelsel. Daardoor zijn er veel afwisselende projecten te doen, voor verschillende typen organisaties (zorgaanbieders, verzekeraars, overheidsinstellingen, leveranciers, investeerders, etc.). Ik moest in het begin wennen aan de korte doorlooptijd van de projecten. Hiervoor was ik bezig met een thesis van bijna een jaar. Op sommige projecten lever je iedere week iets op. Het is fascinerend hoeveel je in een week gedaan kan krijgen, maar het betekent ook dat je soms hard moet werken.

 Hebben jullie een bepaalde expertise? Zo ja, wat maakt dit zo interessant?

Gupta is een expert in de zorg. Dat betekent dat we alleen projecten doen voor partijen in de zorg. We mogen dan ook met recht zeggen dat we écht expert zijn in strategische vraagstukken in de zorg. Daarbij helpt het dat ongeveer 1/3 van onze collega’s een medische achtergrond heeft. Deze focus betekent dat we in onze projecten van kennis en ervaring gebruik kunnen maken, die andere kantoren niet hebben.

 Met welke andere consultancy kantoren zijn jullie te vergelijken?

De grotere strategiekantoren, vooral de kantoren met projecten in de zorg: McKinsey, BCG, KPMG en Strategy&. Uiteraard zijn er ook verschillen. Gupta is een stuk kleiner, waardoor de bedrijfscultuur kleinschaliger en informeler is. Daarnaast doen wij alleen projecten in de zorg, waar wij écht specialist zijn. Inhoudelijk kunnen wij hier daarom concurreren met de grotere kantoren.

 Hoe zou je jullie bedrijfscultuur omschrijven? Kun je een aantal voorbeelden geven?

Wij hebben een informele bedrijfscultuur, waarin iedereen enorm benaderbaar is en de collega’s niet met elkaar concurreren, maar samenwerken. Ondanks dat ik in Corona-tijd ben begonnen, heb ik binnen een maand alle collega’s gesproken, en heb ik in het begin veel op onze werkplek in Amsterdam gewerkt om op een laagdrempelige manier met iedereen te kunnen samenwerken. Daarnaast organiseren we veel leuke activiteiten, vooral nu er weer meer kan met de verminderde coronamaatregelen. Zo zijn we een lang weekend op retreat geweest, hebben we weer borrels en diners, en komen we met collega’s weer vaker informeel bij elkaar.

Toen jij solliciteerde bestond Consultancy Mentor helaas nog niet. Van wie heb jij destijds hulp gehad?

Ik heb gesolliciteerd tijdens Corona. Hierbij heb ik vooral zelf veel georiënteerd. Ik kende weinig mensen in de strategieconsulting, dus ik heb geprobeerd kennismakingen te plannen bij zoveel mogelijk verschillende organisaties. Gupta heb ik via-via leren kennen: een vriend van een vriend was hier begonnen en was er zeer enthousiast over.

 Hoe verliep jouw sollicitatieproces?

Ik ben begonnen met een informele kennismaking. Tijdens deze kennismaking heb ik met een Gupta-collega een kop koffie gedronken, en ben ik meer te weten gekomen over de werkzaamheden en organisatie van Gupta. Ook heb ik meegedaan met een Business Course, waarbij we aan de slag zijn gegaan met een leuke, representatieve case, en waarbij ik ook vooral de cultuur van Gupta heb leren kennen. Vervolgens heb ik online gesolliciteerd, en ben ik uitgenodigd voor de sollicitatiegesprekken. Daarbij heb ik een oefencase gedaan met een Gupta-collega, en vervolgens twee sollicitatierondes gedaan van elk drie cases.

Wat is het ideale profiel om bij jullie te komen werken?

Er werken bij Gupta mensen met verschillende achtergronden. Een specifieke studieachtergrond is dan ook geen vereiste. In mijn ogen is het vooral belangrijk dat je nieuwsgierig bent, en dat je het leuk vindt om complexe problemen op te lossen. Daarnaast helpt het als je, naast analytische vaardigheden, ook goed bent met mensen. Je werkt intensief samen met zowel collega’s als klanten.

Welke tips zou je een student willen meegeven voordat hij/zij bij jullie solliciteert? 

Oriënteer je rustig op de verschillende mogelijkheden binnen strategieconsulting. Sommige mensen werken graag op een groot, internationaal gerenommeerd kantoor, anderen graag op een kleiner, inhoudelijk gespecialiseerd kantoor. Je kan altijd informeel kennismaken, of meedoen aan een evenement als een Business Course. En mocht je geen ervaring hebben met case-interviews, bereid dit goed voor. Het is een specifiek type interview, waarbij voorbereiding echt loont.

Gratis aanmelden?

Wij helpen studenten geheel gratis. Aanmelden kan binnen 30 seconden.

Aanmelden
Events & Vacatures

Eden McCallum | Working Student (Amsterdam)

Are you looking for a part-time job with a lot of flexibility at a top-tier…
Events & Vacatures

Eden McCallum – Female Mentorship Programme (FEMME)

Are you a student looking to grow both personally and professionally? Do you want to…
Interview

Interview Noah van Roekel – Eden McCallum

Eden McCallum Kantoorlocatie: Amsterdam Aantal consultants: +/- 30 analisten in Nederland, 2500+ independents wereldwijd Aantal…