Een startersfunctie in strategy consultancy kan de start van een veelbelovende carrière betekenen. Zeker indien je start bij een van de bekende strategy consultancy kantoren. Het komt regelmatig voor dat vooraanstaande posities worden bekleed door oud-consultants. Maar wat leer je precies als beginnend consultant en hoe zien jouw werkzaamheden eruit?

Een baan in strategy consulting

Zoals de naam doet vermoeden, draait strategy consultancy om het vinden en uitvoeren van strategieën. De eerste jaren van jouw carrière als consultant zal je dan ook bijna altijd in een team aan een project werken. Hierbij leer je van jouw leidinggevende een probleem te structureren, analyseren en op te lossen. Omdat je als consultant aan veel verschillende projecten in verschillende marktsegmenten werkt, leer je veel over bedrijven en verschillende marktsectoren. Daarnaast komen er verscheidene vaardigheden bij kijken. Uiteraard spelen je analytische skills een belangrijke rol. Echter, zonder sociale vaardigheden zal jouw strategie lastig over te brengen zijn en kan je het management niet overtuigen. Ook hier zal je gedurende de eerste jaren aan werken.

Enkele vaardigheden die je de eerste jaren leert:

  • Structureren van problemen
  • Analyses maken van financiële modellen of marktgegevens
  • PowerPoint en Excel
  • Het plannen van jouw work/life balance en efficiënt werken

Een baan na strategy consulting

Een baan als strategy consultant levert veel business ervaring op. Je leert bedrijven te doorgronden en passende strategieën te bedenken. Na twee gewerkt te hebben als consultant wordt er vaak gekozen voor een secondment of een aanvullende MBA. Toch zijn er veel consultants die na enkele jaren overstappen naar het bedrijfsleven of private equity. Hierbij kan het gaan om een gedwongen overstap of een ongedwongen overstap. In de meeste gevallen zal het gaan om een ongedwongen overstap naar  een bedrijf of een sector waar hij/zij werkzaamheden als consultant heeft verricht. De ervaring binnen een sector maakt een consultant gewild en aantrekkelijk voor grote bedrijven. De kansen voor een ex-strategy consultant op de arbeidsmarkt zijn zeer goed. Het komt dan ook meer dan regelmatig voor dat een CEO eerder als consultant heeft gewerkt.

Enkele voorbeelden van exits zijn:

  • Wopke Hoekstra (McKinsey) → Minister van Financiën
  • Hans Wijers (BCG) → Bestuursvoorzitter AkzoNobel en minister van economische zaken
  • Daniel Ropers (McKinsey) → CEO Bol.com

Vanuit Consultancy Mentor zijn wij er om je (gratis) te helpen. Zo kunnen wij je adviseren over de verschillende kantoren en mogelijkheden binnen consultancy. Ook ondersteunen we bij een introductie en het sollicitatieproces.

Interesse? Meld je dan aan en samen bekijken we de mogelijkheden.

Volg ook onze LinkedIn en Facebook

Gratis aanmelden?

Wij helpen studenten geheel gratis. Aanmelden kan binnen 30 seconden.

Aanmelden
Events & Vacatures

Eden McCallum | Working Student (Amsterdam)

Are you looking for a part-time job with a lot of flexibility at a top-tier…
Events & Vacatures

Eden McCallum – Female Mentorship Programme (FEMME)

Are you a student looking to grow both personally and professionally? Do you want to…
Interview

Interview Noah van Roekel – Eden McCallum

Eden McCallum Kantoorlocatie: Amsterdam Aantal consultants: +/- 30 analisten in Nederland, 2500+ independents wereldwijd Aantal…