Online assessments in strategy consultancy – BCG’s Casey

 

Assessments bij top strategy consultancy kantoren
Sommige kantoren vragen je om een assessment te maken voordat je op gesprek mag komen. Meestal ontvang je een uitnodiging nadat jouw cv en motivatiebrief zijn beoordeeld. Je krijgt dan een week de tijd om het assessment te starten. De assessments zijn online en kunnen dus vanuit huis gemaakt worden. In bijna alle gevallen zit er een tijdslimiet aan en is het niet mogelijk om het assessment tussentijds te pauzeren en het later te hervatten. Daarnaast krijg je maar één poging om het assessment te halen. Het is dus belangrijk dat je je goed voorbereidt.

Het doel van de assessments is om te kijken of je geschikt bent voor de functie waar je naar solliciteert. Voor strategy consultants worden cognitieve aspecten zoals probleemoplossend vermogen en numeriek redeneren beoordeeld. Daarnaast bevatten sommige assessments een persoonlijkheidstest om jouw fit met het kantoor te beoordelen. Aan de hand van een aantal stellingen wordt dan een score bepaald voor bepaalde persoonlijkheidskenmerken en sociale vaardigheden, zoals communicatie en leiderschap.

Dit artikel zal uitleggen hoe BCG’s assessment eruit ziet en tips geven om je voor te bereiden.

BCG Online Case Experience
De Online Case Experience van BCG is een digitaal case interview dat wordt afgenomen door chatbot Casey. Je krijgt 25 minuten de tijd om 8-24 vragen te beantwoorden in een chatomgeving die te vergelijken is met bijvoorbeeld Facebook Messenger. Het exacte aantal vragen hangt o.a. af van de functie waarnaar je solliciteert, waar er bijvoorbeeld minder vragen worden gesteld voor stages. Daarnaast zijn jouw prestaties bepalend in het aantal vragen dat je te zien krijgt. Aan het einde heb je een minuut de tijd om je advies te pitchen in een korte video. Het is daarom belangrijk dat je je netjes kleedt. Let op: de hele test wordt in het Engels afgenomen.

Het chatbot interview kan worden gezien als een interviewer-led case, waarin chatbot Casey de case introduceert en een aantal vragen stelt. De volgorde van de vragen ligt al vast en het is niet mogelijk om terug te gaan naar vorige vragen. Daarnaast is het niet mogelijk om verduidelijkende vragen te stellen. De case begint met een aantal meerkeuze vragen, waarbij er meerdere antwoorden goed kunnen zijn. Hiermee bepaal je op welke onderwerpen je wilt focussen, welke factoren overwogen moeten worden voordat je een advies opstelt en welke data je hiervoor nodig hebt. Vervolgens krijg je een aantal open vragen waarin je jouw keuzes moet toelichten.

Zodra je de focus van je onderzoek hebt bepaald, moet je een aantal berekeningen maken. Hiervoor geeft Casey de benodigde cijfers, of je moet een grafiek lezen om je data te verkrijgen. Dit zijn open vragen waarbij je alleen een getal moet invullen. Als je antwoord niet klopt, dan zal de chatbot nog een vraag stellen zodat je de fout kunt herstellen. Als je deze vraag ook fout beantwoordt, dan gaat Casey door naar het volgende onderwerp: de pitch.
Aan het einde van de case geeft Casey aan dat de CEO is gearriveerd en krijg je één minuut om je advies voor te bereiden. Vervolgens moet je een video van maximaal één minuut opnemen waarin je je advies pitcht aan de CEO. Als je niet tevreden bent met je eerste pitch, dan is het mogelijk om deze nog een tweede keer op te nemen. Daarna is het assessment afgelopen.

Je kunt je het beste voorbereiden op de BCG Online Case Experience door alvast cases te oefenen. Aangezien de gehele test in het Engels wordt afgenomen, is het aan te raden om ook een aantal cases in het Engels te oefenen. Op deze manier verbeter je je probleemoplossend vermogen en rekenvaardigheden en leer je hoe een goed advies is opgebouwd. Daarnaast is het handig om te oefenen met het lezen van grafieken en tabellen, zodat je hier niet te veel tijd aan kwijt bent gedurende het assessment. Veel kandidaten geven namelijk aan dat 25 minuten erg weinig is en er dus een hoge tijdsdruk op het assessment staat. Tot slot stuurt BCG je een oefenversie toe zodra je wordt uitgenodigd om het assessment te maken. De oefenversie is echter wel een stuk makkelijker dan het echte assessment. Kijk voor voorbeeldvragen met uitwerking alvast de volgende video:

https://www.youtube.com/watch?v=wO4tuFrJ3yM 


Vanuit Consultancy Mentor zijn wij er om je (gratis) te helpen. Zo kunnen wij je adviseren over de verschillende kantoren en mogelijkheden binnen consultancy. Ook ondersteunen we bij een introductie en het sollicitatieproces.

Interesse? Meld je dan aan en samen bekijken we de mogelijkheden.

Volg ook onze LinkedIn en Facebook

Gratis aanmelden?

Wij helpen studenten geheel gratis. Aanmelden kan binnen 30 seconden.

Aanmelden
Events & Vacatures

Eden McCallum | Working Student (Amsterdam)

Are you looking for a part-time job with a lot of flexibility at a top-tier…
Events & Vacatures

Eden McCallum – Female Mentorship Programme (FEMME)

Are you a student looking to grow both personally and professionally? Do you want to…
Interview

Interview Noah van Roekel – Eden McCallum

Eden McCallum Kantoorlocatie: Amsterdam Aantal consultants: +/- 30 analisten in Nederland, 2500+ independents wereldwijd Aantal…